19.09.2024
Vítejte na HAFO KAFE
Vše na jednom místě

Blog

Pojďme mluvit o kávě

V každé kavárně mají svůj nápojový lístek a názvy nabízených káv jsou proto různé. V Čechách mnohdy není terminologie ustálená a může se stát, že pokud si objednáte Americano, budete se divit, co vám přinesou. Přiznám se, že jen ve své oblíbené kavárně si nebojácně objednávám šálek cappuccina či ristretta, protože vím přesně, co na mě bude v šálku čekat.

Kdykoliv ale vkročím do neznámé kavárny, při objednávce kávy se jemně ujišťuji, zda se pod názvem Americano skrývá větší espresso. Nenápadně přitom pokukuji, jak dlouho teče káva do hrníčku. Pokud je to více než minuta, káva v páce je už použitá a všechny dobré látky má vyčerpané. Začínají se louhovat škodlivé látky a čím déle voda protéká přes lógr, tím víc se espresso přepaluje. A to žaludku rozhodně nesvědčí.

Pojďme se společně podívat na to, co se skrývá pod známými názvy kávy:

 

Ristretto – Italové jej pijí nejčastěji, mnohdy několikrát za den. Je připravovaná ze stejné dávky jako espresso, jen se liší v době průtoku z kávovaru. Vždy teče jen 18 vteřin, takže naplní malý šálek méně než z poloviny. Ristretto obsahuje první, nejintenzivnější kávové extrakty.

Espresso – pravé espresso je jen jedno. Je to malý šáleček naplněný do poloviny. Často slýcháme o piccolu, ale pokud byste se chtěli „blýsknout“ s tímto označením v Itálii, zajisté nepochodíte, protože vám nebude nikdo rozumět. Espresso je připravované z 7-14 gramů umleté kávy, má obsah 25-35 ml a teče 20-30 vteřin.

Větší espresso – jde o typickou českou kávu, tzv. prodloužené espresso. Správně se připraví tak, že k espressu je servírována horká voda zvlášť. Kávu si tak může každý „prodloužit“ dle své chuti. Známe ji také pod názvem Americano.

Caffé macchiato (čti „makijáto“) – v překladu z italštiny znamená macchiato skvrnitý nebo s trochou mléka. Jde tedy o espresso s trochou mléčné pěny.

Cappuccino – skládá se z espressa a našlehaného mléka. Postup je takový, že našlehané plnotu né mléko rozmícháme a nalijeme do šálku s espressem.

Caffé latte – je několik variant, jak připravit tuto mléčnou kávu. Často se připravuje do velkého šálku a má méně pěny. Může se do ní použít prodloužené nebo dvojité espresso. Další variací je caffé latte macchiato, které nám barista připraví do vysoké sklenice, abychom se mohli kochat jednotlivými vrstvami. Nahoře je našlehaná mléčná pěna, potom espresso a nakonec teplé mléko.

Frappé – je to fenomén mezi ledovými kávami. Recept na frappé pochází ze slunného Řecka a jak tomu často bývá, za jeho objevem stojí náhoda. Stalo se to v roce 1957 na mezinárodním veletrhu, kde firma Nestlé představovala nový nápoj pro děti připravovaný z mléka a čokolády. Zaměstnanec firmy dostal během přestávky chuť na kávu, a jelikož neměl po ruce nic jiného než šejkr, studenou vodu, kostky ledu a instantní kávu, všechno to smíchal dohromady a vyšejkroval. Vynikající ledové frappé tak bylo na světě.

V Řecku ho připravují z instatní kávy, zatímco ve většině českých kaváren vám ho připraví z espressa a vždy jen s mlékem. Takové kávě se může říkat caffé freddo.

A jaká je ta vaše oblíbená?

Added to Cart