19.09.2024
Vítejte na HAFO KAFE
Vše na jednom místě

Blog

Jak správně skladovat kávu v domácích podmínkách

Správné skladování kávy je klíčové pro zachování její chuti a čerstvosti. Při dodržování vhodných postupů můžete prodloužit trvanlivost kávy a vychutnat si každý šálek s plnou intenzitou. V tomto článku se podíváme na tipy a triky, jak správně skladovat kávu v domácím prostředí.

Vyberte vhodnou nádobu

Investujte do hermeticky uzavíratelné nádoby vyrobené z temného skla nebo kvalitního plastu. Důležité je, aby nádoba byla vzduchotěsná a chránila kávu před světlem, vlhkostí a vzduchem, který může způsobit oxidaci.

Uchovávejte kávu ve tmavém a chladném prostředí

Skladujte kávu v místnosti, která není vystavena přímému slunečnímu světlu. Světlo může ovlivnit chuť a aroma kávy. Ideální teplota pro skladování kávy je mezi 15-25 °C. Vyvarujte se umístění kávy poblíž zdrojů tepla, jako je sporák nebo topení.

Udržujte kávu v suchu

Vlhkost je nepřítelem kávy, proto je důležité uchovávat ji v suchém prostředí. Vlhkost může způsobit, že káva ztratí svou chuť a mohou se na ní tvořit plísně nebo houby. Vyvarujte se skladování kávy v blízkosti dřezu nebo v koupelně, kde je vyšší vlhkost vzduchu.

Neskladujte kávu v mrazáku

I když by se mohlo zdát, že skladování kávy v mrazáku může prodloužit její čerstvost, není to nejlepší řešení. Nedoporučuje se ani lednice. Opakované vystavení kávy teplotním výkyvům může ovlivnit její chuť a aroma. V mrazáku může zkondenzovat a ztratit chuť.

Melte kávu až před přípravou

Pokud možno, skladujte celá zrna a kávu melte až před samotnou přípravou. Zachováte maximum chuti a plné aroma. Do mleté kávy se dostane více vzduchu, proto rychleji ztratí svou čerstvost. Používejte kvalitní mlýnek.

Spotřebujte kávu co nejdříve po otevření

Káva nejlépe chutná a voní krátce po pražení a mletí. Pokuste se spotřebovat kávu do 1-2 týdnů od otevření balení. Uchovávejte ji vždy v uzavřené nádobě a minimalizujte přístup vzduchu a nebo....

Vybírejte kávu podle balení

Například káva CoffeeZ. je balená do sáčků s tzv. zipem umožňujícím opakované neprodyšné uzavření obalu. Nedílnou součástí sáčku je také ventilek, který jednosměrně propouští uvolňující se oxid uhličitý z upražených zrnek kávy a nedovolí vniknutí kyslíku do obalu. Při každém otevření pomocí zipu pak stačí vytlačit co nejvíce vzduchu z odsypaného sáčku a opět jednoduše uzavřít. Káva si uchová nejen charakteristické aroma a výtečnou chuť, minimalizuje se oxidace přístupem kyslíku, ale především nepohlcuje nežádoucí vlhkost a pachy z okolí. 

 

Added to Cart